Počasni Odbor

Bojan Krizaj SPE Balkan Ski

Bojan Križaj - SLO

Bojan Križaj, rođen u Kranju, bio je član dobro poznate Tržić skijaške porodice pa je počeo da skija kad je imao 3 godine. U sezoni 1976/77 primio je prvi poen Svetskog Kupa, kvalifikovao se među 15 najboljih slalom skijaša i kasnije tokom sezone u Madonna di Campiglio podigao se na podijum za prva tri. Dvadesetog Januara, 1980. godine osvojio je prvu Jugoslovensku pobedu na Svetskom kupu u Wengen-u u Švajcarskoj i kasnije je pobedio još sedam puta, pa je tako ostao najuspešniji Jugoslovenski i Slovenski muški skijaš ikada.
1980. godine na zimskim Olimpijskim igrama u Lake Placid, Nju Jork, U.S., dostigao je do četvrtog mesta u velikom slalomu, propustivši bronzanu medalju za samo dvestoti deo sekunde. Četiri godine kasnije polagao je atletsku zakletvu na ceremoniji u Sarajevu 1984. godine na zimskim Olimpijskim igrama. Izazvao je pometnju kada je izrekao zakletvu ne na Hrvatskom ili Srpskom već na Slovenskom. Uprkos velikim očekivanjima Jugoslovenske publike, završio je deveti u velikom slalomu, mnogo niže nego što se očekivalo. Križaj je takođe trebalo da se takmiči 1988. godine na zimskim Olimpijskim igrama u Calgary u Kanadi, ali se povredio par dana pre događaja.
Njegovo najuspešnije Svetsko Prvenstvo je bilo 1982. godine u Schladming-u u Austriji gde je primio srebrnu medalju u slalomu.
Njegova najuspešnija sezona Svetskog Kupa bila je 1986/87 kada je primio mali kristalni globus za najboljeg slalom trkača (to je bio jedini kristalni globus za mušku kategoriju te sezone koji nije osvojio Pirmin Zurbriggen). Pored toga, bio je drugi na Svetskom Kupu u slalomu 1979/80 godine i 1985/86 sezone i treći u 1980/81 sezoni. Njegova najbolja pozicija u sveukupnom Svetskom Kupu je četvrto mesto 1979/80 godine.
Završio je svoju karijeru 1988. godine u trci u Saalbach u Austriji gde je sišao sa skija na samom kraju staze i ušetao u finalni deo. Od njegovog skijaškog penzionizanja, radio je u mnogim poljima, uključujući uvoz Austrijskog brenda piva i kao savetnik za skijaške proizvode u Elan kompaniji.
U Martu 2006. godine postaje Glavni za Slovensko Skijaško Udruženje.